FacebookTwitterYouTubeLinkedInRSS
Loading
Website Translation Widget
Artiesten boeken - Wereldmuziek-Toernee / Mikolaja
« Alle Categorieën
Mikolaja
 
 
Mikolaja
"Nieuwe folk uit Polen. Sfeermakers op festivals bij uitstek !"

Reactie uit het publiek: “Mikolaja speelt met hart en ziel. De band combineert op zeer aanstekelijke wijze traditie met moderne invloeden. Het was erg genieten."

Het "Orkiestra Swieto Mikolaja" (Sint Nicolaas-orkest) is de bekendste folkband in Polen. Ze maken hedendaagse folk, met grote bewondering voor de oude tradities. Mikolaja speelt zowel traditionele als nieuw geschreven nummers. Kenmerken van de groep zijn: originaliteit, complexiteit, dynamiek, rauwe zang en een akoestisch geluid. Op het podium staan vijf muzikanten en meer dan drie keer zoveel muziekinstrumenten (violen, nyckelharpa, cimbaal, mandoline, mandola, contrabas, dutar, fluiten, diverse drums en percussie-instrumenten, gitaar en kobza). Ook al zijn de arrangementen eigentijds, Mikolaja gebruikt uitsluitend akoestische instrumenten.

Nadat in de communistische tijd de traditionele volksmuziek nagenoeg was uitgewist, heeft het "Orkiestra Sw. Mikolaja" de Polen hun volksmuziek en hun trots teruggegeven. Mede dankzij Mikolaja is er weer een levendige en levende folk-cultuur in Polen. Als één van de eerste hedendaagse folkgroepen verwerkte "Orkiestra Sw. Mikolaja" niet alleen traditionele Poolse, maar ook Oostkarpatische en Oekraïense invloeden in zijn muziek. D.w.z. muziek uit gebieden die vroeger tot Polen hebben behoord. Daarij schenkt de groep speciaal aandacht aan vergeten minderheden, zoals de Lemko's, de Hoetsoels en de Roethenen.

Muziekbladen schreven enthousiaste recensies, waaronder Folk Roots. Van Mikolaja zijn inmiddels 9 CD's verschenen met zowel traditionele, modern-bewerkte alsmede nieuwe Poolse volksmuziek. Mikolaja Orkiestra gaf inmiddels meer dan 1000 concerten in Polen en daarbuiten, speelde op vele internationale festivals en is vaak te horen en te zien op de Poolse radio en TV.

De muzikanten van Mikolaja hebben uitgesproken opvattingen over het omgaan met tradities in een moderne tijd. Via de herontdekking van de (bijna verdwenen) minderheid van de Lemko's - die ooit in de Oostelijke Poolse Karpaten leefden - besefte de groep dat de oude dorpsmuziek heel goed actueel en boeiend kan zijn voor de moderne luisteraar. De musici van Mikolaja zijn ervan overtuigd dat juist de vergeten folklore een verrijking en inspiratiebron kan zijn voor de hedendaagse cultuur. Het niet de bedoeling van Mikolaja om de bronnen van de volksmuziek te moderniseren. Liever dragen ze bij aan de verdere ontwikkeling ervan, op basis van èn de huidige trends en hun liefde voor de traditie.

"Traditie is ons verhaal over een wereld die is weggevaagd, maar nog altijd erg belangrijk voor ons is. De grootste waarde van de volksmuziek is zijn spirit, die wij samen met het publiek willen herontdekken. Velen zien onze muziek als een oprechte voortzetting van een levende volksmuziektraditie, omdat we akoestisch spelen en omdat wij de vitaliteit en de levendigheid van het origineel in onze arrangementen willen bewaren."

Bezetting :

* Justyna Kazek: cello
* Marcin Skrzypek: cimbaal, dutar, gitaar, kobza, mandoline, zang
* Anna Bielak: viool, zang
* Bogdan Bracha: fluit, viool, zang
* Agnieszka Kołczewska: drumstel, percussie
Boekingsmogelijkheden:
Toernee-planning:
  • 20 t/m 28 maart 2013
Optreden:
  • 2 x 45 minuten
Prijzen:
vanaf € 2.150,- exclusief 6% btw en techniek (ensemble 5 personen)
Youtube-filmpje:
Wilt u extra informatie over deze artiest? Vult u dan het onderstaande formulier in!
Alle Wereldmuziek-Toernee:
zangers
zangeressen
bands
dj's
wereldmuziek
Orkesten
Straat-Theater
Levende Beelden en Mime
Entree-acts