FacebookTwitterYouTubeLinkedInRSS
Loading
Website Translation Widget
Artiesten boeken - Wereldmuziek / Pauni Trio
« Alle Categorieën
Pauni Trio
 
 
Pauni Trio
"Bulgaarse polyfonie !"

Iris Ficker - Juliëtte van Dijk - Mariëlle de Winter
Is het mogelijk voor een Nederlandse vrouw om op overtuigende wijze Bulgaarse volksliederen te zingen? Of is dat alleen maar voorbehouden aan zangeressen met Slavisch bloed? Oordeel zelf en beluister de debuut-CD van het Pauni trio "Pauna Devojka" (Silvox, 2009). Verras uw publiek met met fascinerende en hemelse vrouwenzang! Hun stemmen snijden als scheermesjes en strelen als een zachte lentebries. Het is of Le mystère des voix Bulgares en The Bisserov Sisters weer zijn teruggekeerd, maar dan de jongere uitgave ervan. Springlevende Bulgaarse volksmuziek: unplugged, onversneden, puur en hartstochtelijk. Met de bekende vrouwendissonanten die hartverscheurende kreten van berg naar berg sturen. Het drietal schittert in traditionele en nieuwe liederen uit Thracië en Macedonië tot de Strandža-regio. De vrouwen zingen voornamelijk a capella, maar desgewenst brengen ze één of meerdere muzikanten mee.

Het trio zingt messcherpe dissonante klanken en schitterende harmonieën en laat zijn publiek smachtend, beduusd en verstild achter. Op het ene moment benadrukt het trio de vocale eigenheid van een individuele zangeres, terwijl op het volgende moment hun stemmen versmelten tot één instrument.

Het repertoire bestaat voor een deel uit traditionele liederen uit de verschillende regio's van Bulgarije en voor een deel uit gecomponeerd werk van Bulgaarse componisten. In hun fraaie samenzang resoneert een roerige geschiedenis van heidendom, orthodox christendom en vijf eeuwen Ottomaanse overheersing. Het repertoire van het Pauni Trio omvat tal van stijlen uit verschillende regio’s, waaronder klaagliederen uit Strandzja, liefdesliederen uit Thracië en de springerige diafonie uit het Piringebergte. De drie zangeressen van het Pauni Trio beheersen dit even technische als emotionele repertoire tot in de puntjes. Lichtvoetige, vrolijke liefdesliedjes uit Thracië worden afgewisseld met gedragen hymnes uit het mystieke Rhodopen-gebergte, waar de Haiduk-strijders ooit vochten tegen de Turken. De regio Pirin is vertegenwoordigd in antifonale gezangen over knappe herders, schone deernes, horo dansen, wijn en rakia. Er zijn populaire melodieën uit Macedonië en grillig versierde liederen uit de Strandža-regio, maar ook prachtige Noord-Bulgaarse harmonieën die stromen als het water van de Donau.

Bezetting :

Een groot deel van het repertoire wordt a capella gezongen, maar het trio laat zich ook graag begeleiden door accordeonist Jan Wollring of accordeonist Kay Krijnen. Bij de uitvoering van liturgische liederen uit de orthodoxe kerk wordt het trio soms vocaal bijgestaan door bas-bariton Gerrit Eijkelboom.

Biografie :

Gegrepen door de dissonante klanken, de krachtige glissando’s en de schitterende ornamenten van de Bulgaarse folklore- en koormuziek, besloten Iris, Mariëlle en Juliëtte in 2005 een trio te vormen. De zangeressen hebben een muzikale achtergrond die uiteenloopt van klassieke zang en wereldmuziek tot alternatieve rock. Als lid van het koor Female@Stage hebben ze elkaar leren kennen. Tijdens een studiereis in Bulgarije in 2007 hebben de Bulgaarse componisten Gencho Genchev en Petar Krumov twee werken geschreven speciaal voor het Pauni trio. Daarnaast schrijft het trio ook zelf muziek in het Bulgaarse idioom. O.l.v. zangeres Galina Durmushliyska (the voice of Dobrudzha) studeerde het trio nieuwe stukken in. Ook verzorgden de Pauni's optredens samen met het kwartet Abagar, vier veelbelovende jonge Bulgaarse meiden. In Bulgarije verzorgde het Pauni Trio diverse optredens, begeleid door een Bulgaarse muzikant, Tsvetan Tsonev op gadulka en accordeon. Pauni Trio maakte verschillende concertreizen naar Bulgarije en werkte samen met Bulgaarse componisten, zangeressen (o.a. Galina Durmushliyska) en vooraanstaande ensembles (o.a. Pirin en Dunav). Door te studeren aan de bron is het genre Pauni's tweede natuur geworden. In 2009 trad het Pauni Trio op tijdens het Ollin Kan Festival in Mexico City.

Lyrische sopraan Iris Ficker (1972) studeerde Russische folklore zang bij Irina Raspopova en legde zich daarna toe op de specifieke vocale techniek van de Bulgaarse zang door les te nemen bij Galina Durmushliyska en Desi Georgieva (Philip Koutev ensemble). Zij was lead zangeres bij verschillende wereldmuziekensembles (Zarjanka, Lirio, Yia Sou, Chalice Well) en zong ook Middeleeuwse Nederlandse liederen. In 2005 tourde ze door Europa met het Northern Harmony wereldmuziekensemble uit Vermont. Met groot enthousiasme leidt Iris workshops voor polyfone zang en gaf ze les in verscheidene Europese landen en Amerika. Iris beheerst de complexe vocale ornamenten uit Tracië en Dobrudža. Haar stem is kleurrijk als een tulp, fris als een hyacint in de lente en mooi als een roos.

Door de pers ooit omschreven als Punk-elfje, begon mezzo-sopraan Juliëtte van Dijk (1972) haar zangcarrière als new-wave zangeres en tekstdichter. Ze studeerde korte tijd zang (lichte muziek) aan het conservatorium van Alkmaar en ontwikkelde haar liefde voor Bulgaarse koormuziek door lid te worden van het Bulgaarse vrouwenkoor Femail@stage en les te nemen bij Galina Durmushliyska, net als Iris en Mariëlle. Juliëtte is momenteel een van de solisten van het Nederlands-Bulgaarse koor Čubrica en lead zangeres van de alternatieve rock band Danika. Ze doet ook solo-optredens als singer songwriter en dichteres. Juliëtte’s stem is krachtig als een gaida. Haar timbre leent zich goed voor de brede, gedragen liederen uit het Rhodopen-gebergte.

Met haar klassiek geschoolde engelachtige sopraanstem, straalde Mariëlle de Winter (1971) als een ster in vocaal ensemble Peggy’s Angels. Maar behalve een prachtige ensemblezangeres is Mariëlle ook een veelzijdige soliste. Zo zong ze bijvoorbeeld nostalgische jazz standards uit de jaren ’30 en ’40 met een balorkest. Daarnaast was ze als soliste betrokken bij een hedendaagse modern-klassieke interpretatie van het Hindu Ramayana epos, uitgevoerd met een chromatisch Gamelan ensemble. Net als Juliëtte is Mariëlle tegenwoordig een van de solozangeressen van Čubrica. Wanneer ze orthodoxe liederen zingt, klinkt Marielle’s stem puur en etherisch als een cherubijntje, maar pas op: onder die vermomming schuilt een heuse Pirin-pauw !

CD: “Pauna Devojka”

In oktober 2009 presenteerden de zangeressen hun debuut cd ‘Pauna Devojka’ met de beste stukken uit hun repertoire: traditionele liederen en hedendaagse composities. Gerenommeerde Bulgaarse componisten schreven speciaal voor het trio nieuwe stukken.
Boekingsmogelijkheden:
Optreden:
  • 2 x 45 minuten
Prijzen:
vanaf € 1.500,- exclusief 19% btw en techniek
Youtube-filmpje:
Wilt u extra informatie over deze artiest? Vult u dan het onderstaande formulier in !
Alle Wereldmuziek:
zangers
zangeressen
bands
dj's
wereldmuziek
Orkesten
Straat-Theater
Levende Beelden en Mime
Entree-acts